Een huis moet sinds 2015 verplicht een energielabel hebben. Destijds heeft de overheid alle huizen een tijdelijk label gegeven. Dit label werd toegekend op grond van kadastrale gegevens en het kan daarmee dus afwijken van het daadwerkelijke energielabel van uw huis. Bij de verkoop van uw huis dient u een definitief label aan te vragen. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. Hieronder leest u meer over deze labels.
Wat is het praktische nut?
Een bovengenoemd label biedt transparantie. Niet alleen voor uzelf, maar ook vooral voor potentiële kopers. Een koper zal immers graag kiezen voor een relatief energiezuinige woning, zodat de vaste lasten laag kunnen blijven en de woning toekomstbestendig is. Houd er echter wel rekening mee dat het label niet per definitie wat zegt over de daadwerkelijke (feitelijke) energiekosten. Hoeveel warm water u gebruikt, heeft u bijvoorbeeld zelf in de hand. Het label gaat puur over de isolatie en de zuinigheid. De overheid heeft met het invoeren van een verplicht label in ieder geval gepoogd om de burger te stimuleren om na te denken over het energiezuiniger maken van de woning. Dit is iets wat binnen de huidige maatschappelijke omstandigheden wenselijk werd geacht.
Welke energielabels zijn er?
A label: bij een uiterst laag energieverbruik
B label: bij een laag energieverbruik
C label: bij een redelijk laag energieverbruik
D label: bij een gemiddeld energieverbruik
E label: bij een redelijk hoog energieverbruik
F label: bij een hoog energieverbruik
G label: bij een uiterst hoog energieverbruik
Een A label is uiteraard het beste, gezien u deze pas ontvangt bij een zeer laag energieverbruik. Het is lastig om te zeggen welk label uw woning precies krijgt, gezien er veel omstandigheden zijn die meespelen bij de beoordeling. Bij een oudere eengezinswoningen zal voor een A label bijvoorbeeld minimaal 12 zonnepanelen vereist zijn. Voor een C label moet je tenminste HR-glas en spouw-muurisolatie hebben. Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatief voorbeeld is. Uw ontvangt uw label voor uw huis nadat u via DigiD een aantal gegevens over uw woning hebt ingevuld. Het kan zijn dat deze gegevens er al kloppend instaan, u hoeft ze dan slechts te controleren en te bevestigen.