Je zou het op het eerste oog niet zeggen, maar Nederland is een echt boerenland. Het platteland is bezaaid met boerderijen en veehouders. Want waar moet anders iedereen zijn melk of vlees vandaan halen? Velen zullen het erover eens zijn dat het houden van koeien het leukst is. Echter is het belangrijk om het saldo per koe hoog te houden, en dat doe je onder andere door het juiste veevoer. Veevoer of ruwvoer en specifiek veevoer zoals varkensvoer is een belangrijke schakel in het houden van een successvolle veehouderij. Hieronder meer.
Gezonde koeien met veevoer
Het belangrijkste van een succesvolle melkveehouderij is dat alle koeien gezond zijn. Dan gaat het allemaal makkelijk en heb je er eigenlijk niet zo veel werk aan. Dat kan alleen veranderen zodra een of een paar koeien een infectieziekte krijgt, zoals salmonella. Dan gaat al je tijd, energie, en geld naar de zieke koe(ien). Die koeien produceren dan ook weer geen goede melk, wat de situatie alleen maar verergergt. Zorg dus vooral dat de weerstand van koeien hoog blijft. Dit doe je door het juiste veevoer toe te dienen met genoeg vitaminen om de koeien aan te vullen.
Optimalisatie
Veel van het werk van melkveehouderijen is tegenwoordig geautomatiseerd, van zowel het voeren tot het melken van de koeien. Vrijwel geen melkveehouder doet het nog zelf. Echter nu is het belangrijk om je productie te optimaliseren. Dat is hetgeen dat ervoor zorgt dat je je saldo per koe verhoogt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je basisrantsoen veevoer te berekenen. Als je namelijk veevoer overhoudt en dat blijft lang in de bakken liggen kan dat de koeien ook ziek maken. Of het is gewoon zonde om veevoer over te houden om dat dan vervolgens weg te moeten gooien.
Vruchtbaarheid
Wat nog meer belangrijk is om je saldo per koe te verhogen, is de vruchtbaarheid van de koeien. Daar heb je zelf invloed op door ook te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgen. Ook kun je koeien eerder opfokken door ze als kalf eerder af te kalven. En ook is het belangrijk om de koeien in hun zwangerschap bij te staan met bijvoorbeeld extra zink. Anders wordt de koe tijdens de zwangerschap zwak en kan ze niet blijven staan tijdens het baren van het kalfje. Dan weet je zeker dat je een koe kwijt bent. Er zijn nog andere opties om je saldo per koe te verhoegn, zoals uitkuilmanagement. Meer informatie kun je online vinden, of vraag gepersonaliseerd advies aan voor jouw situatie.